Pretraga

Odnos profita i rizika po operaciji

Trenutni rezultati svih nezatvorenih pozicija i ranije fiksirani nivoi profita ili gubitka će uvek biti tačno prikazani na vašem trgovinskom terminalu. Prema tome, obično se možete osloniti na približni proračun potencijalne dobiti i rizika za svaku transakciju kako biste pravilno izračunali moguće posledice. Postoji jednostavno pravilo: kod većine valutnih parova, kada se trguje sa jednim standardnom lotom, vrednost jednog pipa iznosi oko 10 američkih dolara. To znači da ako otvaranjem pozicije računamo na profit od 100 pipa, uz obim trgovine od 2 lota, onda možemo izračunati našu potencijalnu dobit na sledeći način:

2 lota х 100 pipa х $10 = $2000

Na isti jednostavan način možemo izračunati i rizik od potencijalnog gubitka. Ako smo Stop Loss postavili 40 pipa ispod nivoa otvaranja, tada rizik ima sledeću vrednost:

2 lota х 40 pipa х $10 = $800

Rizik možete umanjiti trgujući sa jednim lotom. U tom slučaju maksimalno mogući gubitak iznosi:

1 lot х 40 pipa х $10 = $400

Ako konkretnu trgovinsku operaciju otvaramo u smanjenom obimu od 0,1 lota, rizik je takođe mali i iznosi:

0,1 lot х 40 pipa х $10 = $40

Međutim, činjenica je da smanjen rizik za posledicu ima i smanjenje profita.

Pravilo «10 dolara» važi za najpopularnije valute, kao što su EUR/USD i GBP/USD: kod kojih 1 pip pri jednom lotu vredi tačno $10. Inače, taj odnos važi za svaki valutni par u kome američki dolar ima ulogu kotirajuće valute, uz uslov da 1 lot iznosi 100 000 jedinica bazne valute. Za navedene valutne parove 1 lot iznosi 100 000 evra, odnosno funti sterlinga, a vrednost jednog pipa je u oba slučaja 10 dolara. Za valutni par AUD/USD jedan pip vredi 1,5 puta više, odnosno ne $10, već $15, jer standardni lot iznosi 150 000 australijskih dolara (ozija), a ne 100 000.

Takođe 150 000 jedinica iznosi jedan lot kada su valutni parovi USD/CHF i USD/CAD u pitanju. Međutim, obračun vrednosti jednog pipa je ovde za nijansu složenija, kao i kod svih valutnih parova kod kojih se dolar nalazi na prvom mestu u valutnom paru.

Rezervišite mesto

Politika poverenja

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, TeleTrade koristi kolačiće. Nastavkom pregleda sajta teletrade-dj.rs. slažete se sa korišćenjem kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

 • © 2000-2020. Sva prava zadržana.

  This site is managed by Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines)

  Sve informacije koje su objavljene na ovom sajtu ne predstavljaju osnovu za donošenje investicionih odluka, već imaju isključivo informativni karakter.

 • Učešće Kompanije TeleTrade u regulatornim telima. HK TeleTrade posebnu pažnju poklanja razvoju regulative u poslovanju na finansijskim tržištima. Mi smo zainteresovani za izgradnju visokokvalitetnog zakonodavnog okvira, uz obezbeđivanje maksimalnog konfora za rad našim klijentima u zemlji.

  TeleTrade je jedan od osnivača regulatorne neprofitne organizacije, poznate pod nazivom „Regulatorni centar za berzanske instrumente i tehnologiju“, a takođe je član Komisije za regulisanje odnosa učesnika na finansijskim tržištima.

 • Upozorenje o rizicima. Trgovina na finansijskim tržištima (posebno tzv. marginalna trgovina) pruža velike mogućnosti i dozvoljava investitorima da ostvare izuzetno veliku dobit, ali takva mogućnost je direktno povezana sa potencijalno visokim rizicima. Dakle, pre nego što se upustite u donošenje konkretnih investicionih odluka, trebate pažljivo razmotriti prihvatljivost takvih trgovinskih operacija sa stanovišta raspoloživih finansijskih sredstava i nivoa znanja koje posedujete.

 • Politika privatnosti.
  Upotreba podataka: za potpuno ili delimično korišćenje informacija sa sajta i linkova Kompanije TeleTrade neophodna je dozvola izvora informacija. Korišćenje materijala putem interneta je dozvoljeno isključivo putem hiperlikova sa sajta teletrade-dj.rs. Automatski uvoz materijala je zabranjen.

  Sva pitanja vezana za korišćenje materijala objavljenih na našem sajtu možete postaviti PR službi Kompanije TeleTrade.

 • bankarski
  transferi

Служба технической поддержки:
8-800-200-31-00, support@teletrade-dj.com

 • Онлайн-консультация
 • Заказать звонок
 • Написать письмо
Poveži se sa nama
Zakaži
uzvratni poziv
Gore