Pretraga

Error message

Učesnici na finansijskim tržištima

Ko učestvuje u radu finansijskih tržišta?

Učesnici na finansijskim tržištima se po svojim funkcijama i oblastima delatnosti mogu razvrstati na tri kategorije:

 1. Zajmoprimaoci — tu spada svako pravno lice ili državna institucija ili kompanija koja želi da pozajmi novac zaduživanjem na finansijskim tržištima. Najveći učesnici iz ove grupe su same države, zatim lokalne vlasti, kompanije i svi oni kojima je potreban novac kako za finansiranje razvojnih projekata, tako i za obezbeđivanje tekuće likvidnosti. Tu spadaju i pojedinačni korisnici zajmova, sva fizička lica koja koriste hipotekarne kredite, namenske ili keš kredite i druge vrste pozajmica.
 2. Zajmodavci. Nazivamo ih kreditorima. Najbrojniji među njima su fizička lica koja svoju ušteđevinu deponuju u banke, kroz određene vidove štednje ili direktnim ulaganjem u investicione i penzione fondove itd. Kreditori ređe višak svog novca plasiraju u finansijske instrumente. U ulozi investitora se takođe može naći država ili određene strukture pod kontrolom države.
 3. Posrednici. Oni obezbeđuju vezu između kreditora i zajmoprimaoca. Tu spadaju banke i profesionalni učesnici na tržištu hartija od vrednosti – brokerske, dilerske i upravljačke kompanije. Pored navedenih, posredničku ulogu imaju i penzioni fondovi i osiguravajuće kuće.

 

Više o definicijama termina

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, TeleTrade koristi kolačiće. Nastavkom pregleda sajta teletrade-dj.rs. slažete se sa korišćenjem kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

 • © 2000-2020. Sva prava zadržana.

  This site is managed by Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines)

  Sve informacije koje su objavljene na ovom sajtu ne predstavljaju osnovu za donošenje investicionih odluka, već imaju isključivo informativni karakter.

 • Učešće Kompanije TeleTrade u regulatornim telima. HK TeleTrade posebnu pažnju poklanja razvoju regulative u poslovanju na finansijskim tržištima. Mi smo zainteresovani za izgradnju visokokvalitetnog zakonodavnog okvira, uz obezbeđivanje maksimalnog konfora za rad našim klijentima u zemlji.

  TeleTrade je jedan od osnivača regulatorne neprofitne organizacije, poznate pod nazivom „Regulatorni centar za berzanske instrumente i tehnologiju“, a takođe je član Komisije za regulisanje odnosa učesnika na finansijskim tržištima.

 • Upozorenje o rizicima. Trgovina na finansijskim tržištima (posebno tzv. marginalna trgovina) pruža velike mogućnosti i dozvoljava investitorima da ostvare izuzetno veliku dobit, ali takva mogućnost je direktno povezana sa potencijalno visokim rizicima. Dakle, pre nego što se upustite u donošenje konkretnih investicionih odluka, trebate pažljivo razmotriti prihvatljivost takvih trgovinskih operacija sa stanovišta raspoloživih finansijskih sredstava i nivoa znanja koje posedujete.

 • Politika privatnosti.
  Upotreba podataka: za potpuno ili delimično korišćenje informacija sa sajta i linkova Kompanije TeleTrade neophodna je dozvola izvora informacija. Korišćenje materijala putem interneta je dozvoljeno isključivo putem hiperlikova sa sajta teletrade-dj.rs. Automatski uvoz materijala je zabranjen.

  Sva pitanja vezana za korišćenje materijala objavljenih na našem sajtu možete postaviti PR službi Kompanije TeleTrade.

 • bankarski
  transferi

Служба технической поддержки:
8-800-200-31-00, support@teletrade-dj.com

 • Онлайн-консультация
 • Заказать звонок
 • Написать письмо
Poveži se sa nama
Zakaži
uzvratni poziv
Gore