Pretraga

Error message

Swop overnight

Taksa za nezatvorenu poziciju

Valutni svop predstavlja naknadu – taksu koja se naplaćuje ukoliko pozicija ostane otvorena tokom noći tj. ako je trejder ne zatvori istog dana kada je otvorio. Svop može biti pozitivan ili negativan. Pozitivan svop se obračunava klijentu u slučaju da je kupio nacionalnu valutu zemlje sa većom bankarskom kamatnom stopom, odnosno naplaćuje se klijentu u slučaju da je kupio valutu sa manjom kamatnom stopom. Veličina svopa ne zavisi od kreditne poluge i veličine računa.

Prilikom trgovine treba voditi računa o tome da se svop obračunava na dnevnom nivou, za svaki dan držanja pozicije otvorenom, osim za prelazak sreda/četvrtak kada se naplaćuje trostruka vrednost svopa, dok se za period petak/ponedeljak naplaćuje jednostruki svop.

Valutni svopovi, u zavisnosti od rokova u kojima se obračunavaju, dele se na tri vrste:

- forward – za njih je karakteristično da se bliža naredba izvršava prema uslovima pri kojim je datum valutiranja kasniji u odnosu na svop, a obratna naredba pri uslovima kasnijeg forward-a.

- standardni – za njih je karakterističan najbliži datum valutiranja – spot, i najdalji – forward.

- kratki ili jednodnevni svopovi.

Kako bi lakše razumeli šta je to svop i kako se obračunava, evo jednog primera sa valutnim parom, ali su za ovaj primer malo izmenjene kamatne stope centralnih banaka, radi očiglednosti. Na primer, trejder je otvorio poziciju za prodaju jednog lota valutnog para EUR/USD. U trenutku otvaranja pozicije kurs navedenog finansijskog instrumenta je iznosio 1,2500, dok je referentna kamatna stopa u SAD 3%, a u EU 4%. Praktično, trejder je prodao 100 hiljada evra na koje se primenjuje godišnja kamatna stopa od 4%. Umesto evra, trejder sada ima američke dolare i za njih važi godišnja kamatna stopa od 3% godišnje. Razlika između kamatnih stopa iznosi 1% (4% - 3%).

1%, od 100 hiljada evra iznosi 1000 evra odnosno 1250 američkih dolara. Kada navedenu sumu podelimo sa 365 dana, dobijamo približno 3,4 dolara na dan. To i jeste svop. Ostaje da se vidi da li je on pozitivan ili negativan. U navedenom primeru je depozitna stavka – 3%, a kreditna – 4%, s obzirom da je depozitna stavka manja, to znači da će se trejderu svaki dan (koliko bude držao poziciju prodaje otvorenom) naplaćivati – skidati sa trgovinskog računa 3,4 dolara. Ako trejder odluči da kupi evre, onda će depozitna stopa biti veća od kreditne, pa će trejderu navedena suma biti uplaćena na račun.

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, TeleTrade koristi kolačiće. Nastavkom pregleda sajta teletrade-dj.rs. slažete se sa korišćenjem kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

 • © 2000-2020. Sva prava zadržana.

  This site is managed by Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines)

  Sve informacije koje su objavljene na ovom sajtu ne predstavljaju osnovu za donošenje investicionih odluka, već imaju isključivo informativni karakter.

 • Učešće Kompanije TeleTrade u regulatornim telima. HK TeleTrade posebnu pažnju poklanja razvoju regulative u poslovanju na finansijskim tržištima. Mi smo zainteresovani za izgradnju visokokvalitetnog zakonodavnog okvira, uz obezbeđivanje maksimalnog konfora za rad našim klijentima u zemlji.

  TeleTrade je jedan od osnivača regulatorne neprofitne organizacije, poznate pod nazivom „Regulatorni centar za berzanske instrumente i tehnologiju“, a takođe je član Komisije za regulisanje odnosa učesnika na finansijskim tržištima.

 • Upozorenje o rizicima. Trgovina na finansijskim tržištima (posebno tzv. marginalna trgovina) pruža velike mogućnosti i dozvoljava investitorima da ostvare izuzetno veliku dobit, ali takva mogućnost je direktno povezana sa potencijalno visokim rizicima. Dakle, pre nego što se upustite u donošenje konkretnih investicionih odluka, trebate pažljivo razmotriti prihvatljivost takvih trgovinskih operacija sa stanovišta raspoloživih finansijskih sredstava i nivoa znanja koje posedujete.

 • Politika privatnosti.
  Upotreba podataka: za potpuno ili delimično korišćenje informacija sa sajta i linkova Kompanije TeleTrade neophodna je dozvola izvora informacija. Korišćenje materijala putem interneta je dozvoljeno isključivo putem hiperlikova sa sajta teletrade-dj.rs. Automatski uvoz materijala je zabranjen.

  Sva pitanja vezana za korišćenje materijala objavljenih na našem sajtu možete postaviti PR službi Kompanije TeleTrade.

 • bankarski
  transferi

Служба технической поддержки:
8-800-200-31-00, support@teletrade-dj.com

 • Онлайн-консультация
 • Заказать звонок
 • Написать письмо
Poveži se sa nama
Zakaži
uzvratni poziv
Gore