Pretraga

Šta je CFD?

CFD (engl. Concract For Difference, CFD) — ugovor na razliku u ceni bazne aktive. Baznom aktivom nazivamo aktivu koja je predmet trgovine na međunarodnim berzama kapitala i robnim berzama (zlato, srebro, nafta, akcije kompanija itd.). Prilikom zaključenja CFD ugovora, jedna strana se obavezuje da isplati drugoj ugovornoj strani razliku između vrednosti aktive koja je predmet ugovora u trenutku zaključenja i cene na kraju ugovornog roka. Pri tome, ugovorom se ne prenosi pravo svojine nad baznom aktivom – predmetom ugovora.

Uobičajeno je da CFD ugovori nemaju ograničen vremenski rok trajanja, već se raskidaju na zahtev jedne od strana koja ima ugovorno pravo da zatraži raskid.

Prvi CFD ugovori su sačinjeni 1980 godine u Velikoj Britaniji i oni su se odnosili isključivo na razliku u ceni akcija. Danas, praktično je moguće zaključiti CFD ugovor po bilo kom finansijskom instrumentu.

Do pojave CFD trgovine, na međunarodnim finansijskim tržištima mogli su da trguju isključivo vlasnici krupnog kapitala, gde se jedna trgovinska operacija merila stotinama hiljada dolara.Sa druge strane, CFD ugovori pružaju mogućnost širokom krugu fizičkih i pravnih lica da trguju na finansijskim tržištima sa različitom količinom kapitala. Za zaključivanje takvih ugovora, umesto nekada potrebnih stotina hiljada dolara, danas je dovoljno i $2000.

PREDNOSTI CFD

Trgovina CFD ugovorima sa kompanijom TeleTrade vam omogućava:

 • Da ostvarite zaradu nezavisno od aktuelnog trenda na tržištima: kako tokom rasta, tako i prilikom pada vrednosti bazne aktive.
 • Da odaberete neki iz ogromne ponude finansijskih instrumenata koji mogu biti predmet ugovora.
 • Da ostvarite veliku zaradu na međunarodnim tržištima robe i kapitala sa malim početnim kapitalom.
 • Da se osigurate od finansijskog rizika usled promene cena u budućnosti.
 • Dobijanje pripadajućih dividendi od akcija (ako su akcije predmet CFD ugovora)*.

* Pri sklapanju CFD ugovora, kompanija TeleTrade obezbeđuje tzv. – «dividend adjustment»: tj. sumu koja se obračunava na račun klijenta u slučaju da u danu sticanja prava na dividendu klijent ima otvorenu poziciju za kupovinu, ili se otpisuje ako je otvorena pozicija za prodaju.

Teletrade vam daje mogućnost da ostvarite zaradu kroz CFD ugovore sledećih baznih aktiva:

Zlato

Srebro

Nafta

Fjučersi berzanskih indeksa

Akcije kompanija koje se kotiraju na njujorškoj berzi, kao što su Bank of America, General Electric Company, Intel Corporation, Johnson and Johnson, Coca-Cola Company, Mcdonald's Corporation itd.

Rezervišite mesto

Rezervišite mesto

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, TeleTrade koristi kolačiće. Nastavkom pregleda sajta teletrade-dj.rs. slažete se sa korišćenjem kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

 • © 2000-2020. Sva prava zadržana.

  This site is managed by Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines)

  Sve informacije koje su objavljene na ovom sajtu ne predstavljaju osnovu za donošenje investicionih odluka, već imaju isključivo informativni karakter.

 • Učešće Kompanije TeleTrade u regulatornim telima. HK TeleTrade posebnu pažnju poklanja razvoju regulative u poslovanju na finansijskim tržištima. Mi smo zainteresovani za izgradnju visokokvalitetnog zakonodavnog okvira, uz obezbeđivanje maksimalnog konfora za rad našim klijentima u zemlji.

  TeleTrade je jedan od osnivača regulatorne neprofitne organizacije, poznate pod nazivom „Regulatorni centar za berzanske instrumente i tehnologiju“, a takođe je član Komisije za regulisanje odnosa učesnika na finansijskim tržištima.

 • Upozorenje o rizicima. Trgovina na finansijskim tržištima (posebno tzv. marginalna trgovina) pruža velike mogućnosti i dozvoljava investitorima da ostvare izuzetno veliku dobit, ali takva mogućnost je direktno povezana sa potencijalno visokim rizicima. Dakle, pre nego što se upustite u donošenje konkretnih investicionih odluka, trebate pažljivo razmotriti prihvatljivost takvih trgovinskih operacija sa stanovišta raspoloživih finansijskih sredstava i nivoa znanja koje posedujete.

 • Politika privatnosti.
  Upotreba podataka: za potpuno ili delimično korišćenje informacija sa sajta i linkova Kompanije TeleTrade neophodna je dozvola izvora informacija. Korišćenje materijala putem interneta je dozvoljeno isključivo putem hiperlikova sa sajta teletrade-dj.rs. Automatski uvoz materijala je zabranjen.

  Sva pitanja vezana za korišćenje materijala objavljenih na našem sajtu možete postaviti PR službi Kompanije TeleTrade.

 • bankarski
  transferi

Служба технической поддержки:
8-800-200-31-00, support@teletrade-dj.com

 • Онлайн-консультация
 • Заказать звонок
 • Написать письмо
Poveži se sa nama
Zakaži
uzvratni poziv
Gore