Panorama tržišta. 5 May 2017

I  Fokus tržišta:


Pažnja učesnika na tržištu je fokusirana na predsedničke izbore u Francuskoj, čiji će se drugi krug u nedelju, kao i na američke podatke sa tržišta rada, koji će izaći danas u popodnevnim satima. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će sledeći francuski predsednik biti lider partije "Napred!" Emmanuel Macron,koji je ispred liderke desničarske partije "Nacionalni front" Marine Le Pen. Prve ankete o izlaznosti na izbore će biti objavljene u nedelju uveče, a konačni rezultati će biti poznati u ponedeljak. Što se tiče podataka o tržištu rada SAD, u očekivanju njihovog objavljivanja, formirala se sledeća slika:


- prosečna prognoza za izveštaj payrolls - 194 hiljada naspram martovske vrednosti 235 hiljada (vrednost pokazatelja za mart će se još dva puta revidirati (danas i  narednog meseca));


- prosečna vrednost indeksa za poslednjih 12 meseci 174 hiljada, za poslednjih šest meseci 163 hiljada, za poslednja tri meseca 178 hiljada;


Slika  1 Broj novootvorenih radnih mesta u nepoljoprivrednim sektorima SAD po mesecima  (izvor: The Bureau of Labor Statistics of the U.S. Department of Labor (BLS))


- očekuje se rast nezaposlenosti na oko 4,5% do 4,6%;


- podaci iz ADP su ukazali na rast zaposlenosti u privatnom sektoru američke privrede prema aprilskim rezultatima na 177 hiljada, što se praktično poklapa sa prosečnom prognozom (vrednost za mart je revidirana sa 263 hiljada na 255 hiljada).


- komponente zaposlenosti u indeksima ISM: proizvodnje 52,0 u aprilu sa 58,9 u martu, usluga 51,4 u aprilu naspram 51,6 u martu;


- najnoviji izveštaj JOLTs ukazuje na rast broja slobodnih radnih mesta u februaru na nivou od 5.74 miliona naspram 5,63 miliona mesec dana ranije (nažalost, podaci o izveštaju JOLTs u vreme objavljivanja podataka izveštaja payrolls, imaju samo dvomesečnu trajnost, tako da su pogodniji za statistiku za potvrdu na tržištu rada tokom poslednjih nekoliko meseci nego za predviđanja za poslednji izveštajni mesec);


- prosečan broj prijava za pomoć nezaposlenima za četiri nedelje u ovom trenutku iznosi 242 hiljada; pokazatelj nastavlja da se održava na najnižem nivou od 1973. godine;


- u Conference Board su primetili da je procenat ispitanika koji su rekli da na tržištu ima dovoljno radnih mesta smanjen sa 31,8% na 30,8%, dok je procenat onih koji su prijavili su poteškoće u pronalaženju posla ostao na 19,1% u poslednjem izvještajnom mesecu.


Na osnovu raspoloživih podataka do danas, prosečne prognoze izveštaj payrolls izgledaju opravdano. Određenu zabrinutost uzaziva smanjenje aktivnosti zapošljavanja, što je primećeno u izveštajima ISM. Ne treba zaboraviti da si procene izveštaja payrolls zasnovane na analize drugih izveštaja o radu, koje često nisu potvrđene, jer su vrednosti različitih pokazatelja o zapošljavanju u slaboj korelaciji u vremenskom intervalu od mesec dana, pri čemu je trend na duži period usklađen.II  О čemu se govori na tržištu:


OPEK i zemlje proizvođačie nafte izvan organizacije će verovatno da produže rok sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, pri čemu se povećanje smanjenje obima proizvodnje ne očekuje, saopštava agencija Rojters pozivajući se na tri neimenovana predstavnika kartela. OPEK se 30. novembra 2016 dogovorio da smanji proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno sa oktobarskog nivoa. Jedanaest zemalja izvan OPEK-a se dogovorilo 10. decembra  da smanji svoju proizvodnju za ukupno 558.000 barela dnevno. Sporazum je zaključen u prvoj polovini 2017. godine, sa mogućnošću produženja. Odluka o sudbini sporazuma će biti usvojena 25. maja. "Spremnost da se produži trenutni dogovor je visoka među zemljama članicama OPEK, kao i među zemljama koje nisu članice kartela", - saopštio je izvor u Rojtersu, ali je izrazio sumnju da će ugovorne strane da razmotre pitanje povećanja smanjenje obima proizvodnje nafte.

 

Predstavnički dom američkog kongresa nije uspeo da donese zakon o ukidanju i zameni programa preferencijalnog zdravstvenog osiguranja Obamacare. Za ovu odluku je glasao potreban broj članova Kongresa. U stvari, ova inicijativa je dizajnirana da se smanji stepen državnog uključivanja u sistem zdravstvenog osiguranja. Konkretno, da se ukinu poreski prihodi koje zakonu o dostupnosti osiguranja u 2010. godini, koji je inicirao Obama. Prvi pokušaj republikanaca da se poništi Obamacare, preduzete krajem marta, nije uspeo. Američki predsednik Tramp je izrazio uverenje da će Senat Kongresa podržati nacrt zakona o ukidanju Obamacare.

 

Američki Senat je podržao zakon o finansiranju rada federalne vlade do kraja tekuće fiskalne godine, koja se završava 30. septembra. Za ovaj obiman set dokumenata o budžetu glasalo je 79 senatora, 18 je bilo protiv. Ukupan budžet za preostali period će biti $1.1 triliona. Od tog broja, naročito, 15 milijardi izdvojeno za borbu protiv terorizma, a još 1,5 milijardi - za jačanje sigurnosti na granica. Zakonodavci takođe finansirala niz socijalnih programa. Ukupna potrošnja za odbranu će iznositi 598,5 milijardi, za energetiku - 38,8 milijardi, za nacionalnu bezbednost -. 49,3 milijardi. Stejt department je pustio 57,4 milijarde dolara. Na taj način, Kongres nije dozvolio prekid rada federalne vlade. Sada će ovaj dokument će biti poslat na potpisivanje Trampu.

 

Nove narudžbine trajna dobra proizvedenih u SAD u martu su povećane za $1,6 milijardi dolara, Ili 0,7 odsto, na $238,7 milijardi, saopštio je Zavod za popis stanovništva SAD. Ovo povećanje, koja je trajalo tri meseca, praćeno je povećanjem od 2,3 odsto u februaru. Ne računajući prevoz, nove porudžbine su smanjene za 0,2 odsto. Ne računajući narudžbine odbrane, nove porudžbine su porasle za 0,1 odsto. Transportna sredstva, koja s takođe povećana tokom tri uzastopna meseca, porasla su za $2.0 milijardi Ili 2,4 odsto na $83,3 milijardi. Narudžbine trajnih dobara u martu, koje su rasle u četiri od poslednjih pet meseci, povećane su $0,6 milijardi ili 0,2 odsto, na 239,8 milijardi $. Ovo je usledilo za februarskim povećanjem od 0,2 odsto. Isporuka transportne opreme, posle dva uzastopna mesečna povećanja, porasla je  za $0,4 mlrd. Ili 0,5 odsto, na $81,7 milijarde.


Predsednik ECB Mario Dragi je stao u odbranu evropske integracije, izjavivši da EU "nepravedno smatraju odgovornom" za odluke pojedinih zemalja. "Udeo EU u globalnoj ekonomiji se smanjuje, doke uticaj tehnologije, globalnih faktora i tržišta prelazi nacionalne granice, tako da je sada više nego ikada važno je da radimo zajedno za obnovu ekonomskog potencijala Evrope - rekao je Dragi -. Mi se, bez sumnje, suočavamo sa problemima koji mogu da se reše samo zajedničkim delovanjem od strane svih evropskih zemalja." Predsednik ECB nije govorio o izgledima monetarne politike, ali je spomenuo da je evro zona često predmet nefer optužbi.

 

Ukupna globalna investiciona potražnja za zlatom je opala u 1. kvartalu za 34% u odnosu na isti period 2016. godine, prema podacima Svetsog saveta za  zlato (OGK) kaže se u izveštaju odbora. "Prošle godine je ova brojka bila posebno jaka - u 1. kvartalu 2016. priliv investicija u trgovinske investicione fondove zlatom se našao na drugom najvišem nivou ikad. U prva tri meseca ove godine, ovi prilivi su dostigli 109 tona, što je 68% manje u odnosu na prethodnu godinu ", - pokazao je izveštaj OGK. "Sve u svemu, investiciona potražnja za zlatom je iznosila 399 tona u 1. kvartalu 2017. To se poredi sa 607 tona u 1. kvartalu prošle godine, ali je poslednja brojka znatno veća od 278 tona evidentiranih u 1. kvartalu 2015. godine godine. Ukupne investicije u zlatnim polugama i kovanom novcu su povećane u 1. kvartalu 2017. za 9% u odnosu na isti period 2016. godine, i iznosile su 290 tona. Kina je glavni uzrok porasta fizičke potražnje. Potražnja za zlatnim polugama i novcem iz Kine je premašila 100 metričkkih tona tona tek četvrti put od kad se vodi evidencija, i povećana je za 30% u odnosu na 1. kvartal 2016. godine ", - rekao je OGK.


Uvoz i izvoz u Kini, će kako se očekuje stabilizovati i poboljšati u bliskoj budućnosti, saopštilo je u svom kvartalnom izveštaju o trendovima u spoljnoj trgovini Ministarstvo trgovine. "Sa nesigurnošću i nestabilnošću faktora u spoljnoj trgovini, koji će se kako se očekuje biti sačuvani, svaki region i vlada moraju efikasno da sprovode politiku da podrži razvoj spoljne trgovine", - saopšteno je iz Ministarstva trgovine. Prema zvaničnim statističkim podacima, izvoz Kine u 1. kvartalu ove godine je porastao za 8,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine, dok je uvoz povećan za 24,0 odsto. "Očekuje se da će se razvoj spoljne trgovine Kine suočiti se sa povoljnijim uslovima u 2017. godini u odnosu na prethodne dve godine", - saopšteno je u izveštaju Ministarstvu trgovine.

 Devizno tržište

III Situacija na tržištima


Par EUR/USD je neznatno porastao, obnovivši 6-mesečni maksimum. Pritisak na dolar i dalje vrši jučerašnja nejasna statistika iz SAD - broj početnih zahteva za naknadu za nezaposlene je naglo pao prošle nedelje, dostižući jedan od najnižih nivoa od 1970. godine, dok je trgovinski deficit SAD neočekivano sužen, mada malo. Takođe je postalo poznato da su pokazatelji naloga u u sektoru industrije i produktivnosti rada bili ispod očekivanja. Dalje pad dolara ograničava vest da je američka Republikanska partija podržala ukidanje većine odredbi pristupačnoj akta o dostupnom zdravstvenom osiguranju, preduzimajući jedan korak ka ispunjavanju svojih obećanja. U međuvremenu, investitori koriguju svoje pozicije uoči današnjeg izlaska podataka sa američkog tržišta rada, koji mogu biti dodatni argument u prilog podizanja stope Fed u junu. Očekuje se da će broj zaposlenih u ne-poljoprivrednom sektoru biti povećan za 185 hiljada, posle povećanja od 98 hiljada u martu, a nivo nezaposlenosti je porastao za 0,1% na 4,6%. Prognozira se da je prosečna plata povećana za 0,3% nakon povećanja od 0,2% u martu. Jak otpor - $1.1100 (psihološki nivo). Značajna podrška - $1.0851 (minimum 25 i 27. aprila).

 

Par GBP/USD je neznatno pao na početku trgovanja, ali se oporavio do nivoa otvaranja, zbog slabosti američkog dolara. Određenu podršku funti su takođe dala saopštenja agencije Bloomberg da prvi rezultati opštinskih izbora u Velikoj Britaniji kažu da se Konzervativna partija priprema da dobije potpunu pobedu, što omogućava premijerki Terezi ​​Mej da se nada pobedi na nacionalnim izborima koji će se održati 8. juna. U Bloomberg su izjavili da su od 982 mesta konzervativci osvojili 467, što je 133 više nego ranije. Laburistička partija je osvojila 225 mesta (94 manje), a Stranka nezavisnost je izgubila 38 mandata. Pošto jedanas je ekonomski  kalendar u Velikoj Britaniji prazan, investitori će se fokusirati na dinamiku dolara i opšte raspoloženje tržišta prema rizičnim aktivama, bar do objavljivanja podataka o broju zaposlenih u nepoljoprivrednim sektorima SAD. Važan otpor - $1.3000 (psihološki nivo). Značajna podrška - $1.2755 (minimum 21. aprila).

 

Par AUD/USD je naglo pao, postavljajući novi 4-mesečni minimum, zbog daljeg pada cene sirovina, posebno rude gvožđa. Učesnici na tržištu su takođe obratili pažnju na izveštaj RBA o monetarnoj politici. RBA očekuje da će inflacija u Australiji iznositi 2% do 3% u odnosu na prognozirani period, a da će bazna inflacija početkom 2018. godine da dostigne 2%. Centralna banka je takođe navela da je blago usporavanje rasta BDP-a u Australiji izazvano ciklonom Debbie i padom izvoza uglja. U RBA au naveli da je očekivani pad cene sirovinske robe, ali sada je uticaj niske investicije u rudarskom sektoru na BDP u velikoj mjeri nestao. Stručnjaci napominju da je prognoza inflacije RBA ostala ista što se i očekivalo u odnosu na baznu inflaciju ali je iznenađenje za ukupne pokazatelje. Optimistični komentari ukupne stope inflacije ne odgovaraju tome da odgovarajuća prognoza nije revidirana naviše. U principu, analitičari i dalje očekuju da će referentna kamatna stopa RBA ostati nepromenjena duži vremenski period. Jak otpor - AUD0.7554 (maksimum 2. maja). Značajna podrška - AUD0.7329 (minimum 10. januara).

 

 

Par USD/JPY je naglo opao,obnovivši jučerašnji minimum. Katalizatori takve dinamike su izjave guvernera Banke Japana Kurode, koji je priznao da bi mogao da podigne plate i cene u Japanu u značajnom procentu. Bankar je takođe primetio da na tržištu rada i dalje opada broj slobodnih radnih mesta, koja će nesumnjivo dovesti do povećanja plata. U tom smislu, ostvarenje ciljane inflacije od oko 2% se očekuje u 2018. finansijskoj godini. Kuroda je rekao da prognozirana stopa ekonomskog rasta na 1,5%, daleko iznad srednjeročne vrednosti i kriva prinosa regulatora radi dobro i prognozirano. U međuvremenu, investitori čekaju izveštaj sa tržištu rada u SAD, koji će biti objavljen danas, a može biti dodatni argument u prilog podizanja kamatnih stopa u junu. Važan otpor - Y113.05 (maksimum 4. maja). Snažna podrška - Y110.87 (minimum 26. aprila).

 


Berza


Indeks

Vrednost

Izmene

DJIA

20951.47

-0.03%

S&P 500

2389.52

+0.06%

NASDAQ

6075.34

+0.05%

Hang Seng

24418.74

-1.07%

CSI 300

3375.88

-0.84%

S&P/ASX

5835.90

-0.69%

 Glavni berzanski indeksi SAD su završili jučerašnje trgovanje mešovito, ali blizu nule. Pritisak na tržištu je imao snažan pad cena u sektoru osnovnih materijala. Investitori takođe procenjuju najnovije statističke podatke o američkoj privredi i finansijske izveštaje velikih kompanija. Kao što je postalo poznato, broj početnih zahteva za naknadu za nezaposlene je naglo pao prošle nedelje, a broj ponavljanja aplikacija za naknade za nezaposlene je pao na 17-godišnji najniži nivo, što ukazuje na pooštravanje uslova na tržištu rada, što bi moglo da podstakne Fed da podigne kamatne stope sledećeg meseca. Početni zahtevi za pomoć nezaposlenima su smanjeni za 19.000 do 238.000 sa sezonskim kolebanjima za nedelju koja se završila 29. aprila. Međutim, Ministarstvo rada je saopštilo da je produktivnost u poljoprivrednom sektoru u 1. kvartalu smanjena za 0,6% godišnje. To je bio najslabiji učinak za godinu i usledio je za povećanjem od 1,8% u četvrtom kvartalu.


Azijski berzanski indeksi trguju u "crvenoj zoni" zbog snažnog pada cena nafte, koje su dostigle minimume s kraja novembra 2016. Investitori takođe ostaju oprezni uoči današnjih podataka o broju zaposlenih u nepoljoprivrednim sektorima američke privrede. Treba naglasiti da su tržišta Japana danas zatvorena zbog državnog praznika u zemlji. Kote na australijskoj berzi nastavljaju da padaju u uslovima pada cena sirovina. Mali uticaj je imalo saopštenje RBR o monetarnoj politici. RBA očekuje da će inflacija u Australiji iznositi 2% do 3% u odnosu na prognozirani period i da će bazna inflacija početkom 2018. godine da dostigne 2%. U principu, postoji mnogo poverenja u procenu povećanja inflacije


Očekuje se mešovit početak trgovanja na glavnim berzama Evrope.Tržište finansisjkih instrumenata


Trenutno se prinos 10-godišnjih obveznica SAD nalazi na nivou 1,34% (-2 b.p.).

Prinos 10-godišnjih nemačkih obveznica se trenutno nalazi na nivou - 0,38% (-1 b.p.).

Prinos 10-godišnjih obveznica Velike Britanije se zadržava u oblasti  1,12% (0 b.p.).

 


Tržište sirovina


Fjučersi nafte WTI demonstriraju negativnu dinamiku. Trenutno se junski fjučersi kotiraju $44.58 po barelu (-2.07%). Cene nafte i dalje padaju, zbog zabrinutosti investitora zbog očuvanja globalne prevelike ponude nafte na tržištu zbog rasta proizvodnje nafte SAD. Tržište se postepeno priprema za sastanak ministara OPEK 24. maja u Beču. Do ovog datuma, sve strane u sporazumu moraju pripremiti svoj stav po pitanju proširenja sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte. U međuvremenu, investitori čekaju podatke Baker Hughes o broju bušotina, koji će biti objavljeni kasnije danas. Podsetimo, od 22. do 28. aprila, broj aktivnih bušenja za proizvodnju nafte u SAD je porastao na 697 jedinica sa 688 jedinica. Poslednja vrednost je najviša za nedelju od 18 do 24. aprila 2015. (703 jedinica). Pored toga, zabeleženo je povećanje 15. put zaredom. Broj postrojenja za proizvodnju gasa je povećan za 4 jedinice, i ukupno iznosi 171 jedinicu. U međuvremenu, ukupan broj bušenja (nafta i gas) je povećan za 13 jedinica na 870 jedinica. Stručnjaci upozoravaju da će takvi podaci ojačati očekivanja mogućeg povećanja američke proizvodnje. To će, sa druge, otežati da postizanje ravnoteže na tržištu i može da izvrši pritisak na cenu nafte.

 

U ovom trenutku, cena zlata trguje na $1233.40 (+ 0,32%). Plemeniti metal je umereno poskupeo, odstupivši od minimuma 21. marta, dostignutih prethodnog dana. Podršku zlatu daje dinamika američke valute, kao i delimično fiksiranje zarade investitora. Indeks američkog dolara, koji pokazuje vrednost dolara u odnosu na korpu šest glavnih valuta je pao za 0,04% na 98,75 (minimum 25. aprila). Podsetimo, pad američke valute u kojoj zlato trguje čini ga jeftinijim za nosioce stranoj valuti. Tako, slabljenje dolara povećava potražnju za plemenitim metalom.

 

 

IV Glavni događaji I podaci današnje sesije (vreme GMT 0)


07:00

Švajcarska

Obim rezervi Nacionalne banke Švajcarske u nistanoj valuti

12:30

Каnada

Nivo nezaposlenosti

12:30

Каnada

Promena broja zaposlenih

12:30

SAD

Broj zaposlenih u  državnom sektoru

12:30

SAD

Prosečna dužina radne nedelje

12:30

SAD

Broj radnih mesta u prerađivačkoj industriji

12:30

SAD

Promena broja zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru

12:30

SAD

Prosečna zarada po satu

12:30

SAD

Udeo ekonomski aktivnog stanovništva

12:30

SAD

Promena broja zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru

12:30

SAD

Nivo nezaposlenosti

14:00

Каnada

Indeks poslovne aktivnosti menadžera od  Ivey

15:30

SAD

Govor potpredsesnika Fed  Stenlija Fišera

16:45

SAD

Govor člana Komiteta za otvoreno tržište D. Vilijamsa

17:00

SAD

Broj aktivnih bušotina za proizvodnju nafte  Baker Hughes

17:30

SAD

Govor predsednice Fed Dženet Jelen

17:30

SAD

Govor člana Komiteta za otvoreno tržište Fed D. Bularda

17:30

SAD

Govor člana Komiteta za otvoreno tržište Fed Č. Evansa

17:30

SAD

Govor člana Komiteta za otvoreno tržište Fed  E. Rozengrena

19:00

SAD

Obim potrošačkog kreditiranja

Subscribe

Focus market

 • Canadian union leader says three NAFTA nations are still far away from resolving the most complex issues
 • Swiss Producer and Import Price Index fell 0.2% in March
 • OPEC Sec-Gen says oil inventories in February below 50 mln barrels above 5-year-average, decline trend to continue in coming months
 • Earnings Season in U.S.: Major Reports of the Week
May 2017
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • 2003
 • 2002
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31